Voortgezet Onderwijs

EDUCATIE: VOORTGEZET ONDERWIJS

Nieuw Dakota biedt ruimte aan hedendaagse kunst middels kwalitatief hoogwaardige kunstprojecten, die zowel de eigen omgeving betreffen alsook van nationaal en internationaal belang zijn. De tentoonstellingen zijn toegankelijk, wat betreft grootte te overzien en Nieuw Dakota is gelegen in een bijzondere, dynamische omgeving; de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Het laagdrempelige karakter van Nieuw Dakota maakt dat bezoekers, waaronder ook kinderen en jongeren, op een toegankelijke manier in aanraking komen met hedendaagse kunst en ook met kunstenaars, curatoren en anderen. Een ontmoeting met een kunstenaar of curator blijft (jongere) bezoekers vaak nog lang bij. Bovendien toont hedendaagse kunst toont naast de werkelijkheid ook een fictieve wereld, of geeft een maatschappelijk statement. Hierop reflecteren tijdens een rondleiding, discussieavond of een een educatieve workshop creëert ruimte voor het anders bekijken van de wereld.

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar:

Voor verschillende groepen jongeren worden diverse educatieprogramma’s op maat gemaakt. Een programma duurt gemiddeld twee uur en begint meestal met een rondleiding door de tentoonstelling. De onbevangen blik van de jongere op het werk staat centraal. Daarna krijgt de groep een kijkje achter de schermen via een korte video waarin de kunstenaar aan het werk is, bijvoorbeeld in het atelier of tijdens de opbouw van de tentoonstelling. Hierna gaan de jongeren zelf aan de slag met een creatieve opdracht. Er wordt uitgegaan van het concept of een van de beeldaspecten uit de tentoonstelling of een combinatie van beiden. Regelmatig vinden bij de workshops ontmoetingen met de kunstenaar, curator of verzamelaar plaats.

Met het educatieprogramma worden leerlingen gestimuleerd om te reflecteren op hedendaagse kunst. Ook wordt het eigen creatieve vermogen aangesproken en verder ontwikkeld. Daarnaast beoogt Nieuw Dakota inzicht geven in het maakproces van de kunstenaar en de totstandkoming van tentoonstellingen.

Voor meer informatie of boekingen: educatie@nieuwdakota.com

De educatieve workshops voor het voortgezet onderwijs worden ontwikkeld en uitgevoerd door Kunst in Noord