TimeZone

5 OKTOBER – 2 NOVEMBER 2014                     –   Opening: 5 oktober om 16:00 uur   –   Kunstenaar: Marieke van Diemen /  Auteur: Tim Abeling Lesson

Over de tekst: ‘Noord. Death offstage.’ Rauw, precies, compromisloos, TimeZone is een lofzang op een gebouw: Kraanspoor, en een poging tot een esthetica, in het besef van de vruchteloosheid van die poging. Fundamentele kwesties komen daarbij aan de orde, niet als vertoog of essay; daarvoor is de contingentie van betekenissen—‘Betekenis is een gek, a birdbrain. Alive in every direction’ —in het veld van poëzie, filosofie en essay te complex. Te vloeiend ook. Ideeën, altijd al residu. Alleen vragen raken de grond niet. Nu eens een wervelende dans van thema’s, dan weer een monument van ingeklonken betekenissen, TimeZone is als architectonische fuga een poëticaal equivalent van wat Kraanspoor is in Amsterdam-Noord.

Over het beeld: een foto ziet meer dan het oog. Perceptie, de relatie tonen-kijken, het museum als instituut van de conventionele waarneming vormen kernthema’s in het werk van Marieke van Diemen. Haar lopende fotografie-project: ‘Museum View Series’ neemt het museale venster als uitgangspunt. Het museum als repertorium van conventies. Kijken is cultuur; cultuur is informatie verdringen. De lens daarentegen gebruikt het venster als canvas. TimeZone radicaliseert dit nog: het niet-geziene ontlokt onvoorspelbaarheid. Binnen de kristalheldere figuratie van Kraanspoor tonen de beelden hoezeer kijken de wereld ontkennen is. Maar kijken is geen theorie maar a natural high.