Een negatieve ruimte – Lucas Lenglet: 16 september – 7 oktober

Foto: Lucas Lenglet, De Schie, 2018
 Lucas Lenglet, Bijlmerbajes, 2018

 

Finissage: 7 oktober 16:00-18:00 uur 
We nodigen je graag uit voor de laatste dag van de tentoonstelling. We sluiten af met een borrel van 16:00 tot 18:00 uur, in aanwezigheid van de kunstenaar.

Een negatieve ruimte
Tot en met 7 oktober presenteren kunstenaar Lucas Lenglet  en architectuurcriticus Arjen Oosterman de uitkomsten van hun onderzoek Een negatieve ruimte. Met fotografische portretten van gevangenismuren onderzoekt Lenglet de begrippen in- en uitsluiting en zoekt hij toenadering tot plekken die in essentie ontoegankelijk zijn. Deze muren zijn bedoeld om een gebied, en daarmee een onderdeel van de samenleving, in te kapselen en uit het zicht te onttrekken. Met foto’s, schetsen, maquettes en een publicatie zoekt hij naar manieren om vorm te geven aan de wijze waarop dat wat zich achter de gevangenismuur bevindt, van buitenaf ervaren wordt.

Een negatieve ruimte kwam tot stand in samenwerking met TAAK en is onderdeel van de meerjarige programmalijn A Hole and A Wall, waarin TAAK onderzoekt hoe we het gevangenissysteem kunnen socialiseren. De fascinatie van TAAK voor dit onderwerp komt voort uit de kunstopdracht voor het Justitieel Complex Zaanstad waar TAAK van 2014 tot en met 2016 aan werkte. Deze ervaringen met de praktijk leidde tot nieuwe vragen en de behoefte aan nader onderzoek naar het onderwerp misdaad en straf. Binnen de programmalijn A Hole and A Wall vindt dit onderzoek haar weg naar het publiek. Verdieping en context rondom dit onderwerp delen we in de vorm van artikelen, columns en interviews in het dossier In- en Uitsluiting als onderdeel van Play Back Talk Back op de website van TAAK. Lees meer

Finissage: 7 oktober 16:00-18:00 uur 

Mede mogelijk gemaakt door: