Beautiful Distress: 25 november – 14 januari

Beautiful Distress is een kunstmanifestatie over waanzin en een initiatief van Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress. Beide organisaties hebben een artist-in-residency programma in een psychiatrische instelling. Samen met hedendaagse kunstenaars wordt een vertaling gemaakt van de wereld van de psychiatrie naar die van mensen die daar niet dagelijks mee te maken hebben. De tentoonstelling in Nieuw Dakota maakt via kunst psychisch lijden zichtbaar en voelbaar en bestrijdt vooroordelen over mensen met een psychische ziekte.  Met werk van: Laurence Aëgerter, Aram Tanis, Marieke Zwart, Aldo van den Broek, Yasmijn Karhof, Dirk van Lieshout, Voebe de Gruyter, Marijn Ottenhof, Coco Young, Domenico Mangano & Marieke van Rooy, Kostana Banovic, Doris Denekamp & Geert van Mil, Jantine Wijnja, Rebecca Chamberlain, Guy Richards Smit, Frank Koolen, , Aimée Zito Lema, Alet Pilon, Anouk Kruithof, Lotte van Lieshout, Roos Rebergen & Tim van Oosten (RoosBeef), Enrico Garzaro,Jikke van Loon, Marisca Voskamp, Annemiek Vera, Jean Bernard Koeman, Annaleen Louwes, Berend Strik, Erik van Lieshout, Roy Villevoye, Fransje Killaars, Ingmar Heytze, Lisette Verkerk, Menno Wigman, Olivia Glebbeek & Evelien Krijl, Mario Rizzi, Mella Jaarsma & Yudi Tajudin, Performance: Nina Glockner.

In De School is werk te zien van: Tobias Groot, Anna Lenartowska, Aldo van den Broek, Yasmijn Karhof, Kostana Banovic, Anno Dijkstra, Erik van Lieshout, Christiaan Bastiaans en Coco Young.

Naast de tentoonstelling bij Nieuw Dakota is er een tentoonstelling in De School (23 november tot en met 23 december 2017).

Educatief programma: doorlopend (ook in de kerstvakantie), aanmelden via educatie@nieuwdakota.com

Randprogrammering
Zaterdag 23 december: 15:00 u rondleiding door Suzanne Oxenaar, initiatiefneemster en voormalig curator van Het Vijfde Seizoen
Dinsdag 26 december: 15:00 u rondleiding door Jikke van Loon, deelnemend kunstenaar
Zondag 31 december: 15:00 rondleiding door Marisca Voskamp, deelnemend kunstenaar
Donderdag 4 januari: 11.30 familieworkshop (aanmelden kan via educatie@nieuwdakota.com)
Donderdag 4 januari: 20:00 u  Artist Talk Jan Hoek (hij gaat in 2018 naar de residency van Beautiful  Distress in New York) en Marijn Ottenhof (zij was in 2017 drie  maanden in Kings County Hospital, New York)
Zaterdag 6 januari: 15:00 u rondleiding door Esther Vossen voor We Are Public leden
Zaterdag 13 januari: 15:00 u rondleiding
Zondag 14 januari: Finissage met om 12:00 u een familieworkshop, om 16:00 uur een rondleiding door curator Esther Vossen en om 17:00 The Catch met Sylvia Hubers die geïnspireerd op de tentoonstelling nieuwe poëzie schreef en deze komt voordragen.

Geweest:
Donderdag 21 december: Workshopprogramma met middelbare scholieren uit Amsterdam
Woensdag 6, 13 en 20 december: Workshopprogramma met studenten Art & Design
Dinsdag 12 december: Workshop met basisschoolleerlingen uit Amsterdam Noord
Donderdag 14 december 17:00 u: Rondleiding door Wilco Tuinebreijer
Donderdag 7 december 9:00 u: Symposium in De School
Zondag 3 december 14:00 u: Rondleiding door Esther Vossen, curator van de tentoonstelling
Donderdag 30 november 15:00 u: Masterclass door Suzanne Oxenaar voor de Vrijwilligersacademie Amsterdam
Zondag 26 november 14:00 u: Rondleiding door Suzanne Oxenaar
Zaterdag 25 november 10:00 u : Opening met een performance door Nina Glockner en een ontbijtbuffet van het Leger des Heils

In de media:

‘I only want to be happy’
Kunstenaar Annaleen Louwes: ‘In het Kings County Hospital was ik de vreemde eend in de bijt, in ieder opzicht. Ik was een indringer en outsider. Ik voelde mij daar best ongemakkelijk bij. En zo zullen mensen met een psychische aandoening zich ook vaak voelen. Ik werd erg geraakt door de wanhoopskreet van een patiënt: “I only want to be happy”. Ieder mens is anders, maar uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn.’

Tijd om met elkaar in gesprek te gaan  
‘Ons doel is om de kijk op psychiatrische ziekten te normaliseren en taboes te doorbreken. Onderzoek toont aan dat een op de vier mensen minstens een keer in zijn leven een psychische aandoening krijgt. In grote steden is dat zelfs een op de drie. Deze groep groeit onrustbarend snel. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is depressie wereldwijd volksziekte nummer 1. Negen op de tien mensen met een psychische aandoening ervaren vooroordelen en uitsluiting wanneer zij proberen hun leven weer op te pakken. Dit heeft grote invloed op hun leven en dat van hun omgeving, maar ook op de samenleving. Tijd om met elkaar in gesprek te gaan’, vertelt psychiater en voorzitter van Beautiful Distress, Wilco Tuinebreijer.

Symposium
Op 7 december werd in De School te Amsterdam een symposium georganiseerd. Met 200 deelnemers uit alle belangengroepen – kunstenaars, patiënten/ervaringsdeskundigen, familie/naasten, beleidsmakers, ggz-medewerkers en algemeen publiek – werden ‘best practices’ uitgewisseld, nieuwe oplossingen gezocht en concrete aanbevelingen gedaan om taboes te doorbreken en de zichtbaarheid en acceptatie van kwetsbare mensen te verbeteren. De aanbevelingen die tijdens het symposium ontstaan worden aangeboden aan beleidsmakers van de overheid en de zorg. Concrete acties en resultaten naar aanleiding van de aanbevelingen worden op het volgende symposium besproken.   Dagvoorzitter: • Jim van Os, hoogleraar, psychiater en voorzitter Divisie Hersenen Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sprekers: • Graham Thornicroft, Professor of Community Psychiatry bij het Institute of Psychiatry, King’s College London. • Eric van der Burg, waarnemend burgemeester en wethouder zorg van de gemeente Amsterdam. • Annaleen Louwes, kunstenares.  • Sven unik-id, kunstenaar (met ervaring). • Spreker namens de familie/naasten.

De Beautiful Distress Kunstmanifestatie is de eerste in een internationale reeks.

Over Het Vijfde Seizoen
Residency Het Vijfde Seizoen bestaat sinds 1998 en is gevestigd in een psychiatrische instelling. Professionele kunstenaars wonen en werken een seizoen in een atelierwoning en maken samen met patiënten en medewerkers een nieuw werk. De kunstprojecten van Het Vijfde Seizoen agenderen issues over de positie van mensen met een psychische ziekte en vertellen het verhaal van patiënten. Het Vijfde Seizoen is een onafhankelijke stichting.
www.vijfde-seizoen.nl

Over Beautiful Distress, Residency in de psychiatrie afdeling van Kings County Hospital, Brooklyn, New York.
Stichting Beautiful Distress is opgericht omdat veel mensen lijden aan de gevolgen van ernstige psychische ziektes. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep patiënten en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Beautiful Distress zet kunst in om dit lijden zichtbaar te maken en zo meer begrip en compassie te kweken voor mensen die kampen met psychische aandoeningen en hun naaste omgeving.  Beautiful Distress organiseert, geïnspireerd door Het Vijfde Seizoen, sinds 2014 een artist in residence-programma in de psychiatrie afdeling van Kings County Hospital, Brooklyn, New York.
www.beautifuldistress.org

Beautiful Distress wordt mede mogelijk gemaakt dankzij genereuze bijdragen van: