Home Is Where You Fit – MG&M Collective: 27 augustus – 8 oktober

Home Is Where You Fit
MG&M Collective

Tentoonstelling: 27 augustus – 8 oktober

In de media:

MGM Collective door Eva Visser voor Outside Inside

Geen Idee Over Morgen laat zien hoe kunst kan verbinden, maar engagement is niet vrijblijvend door Merel Bem voor De Volkskrant

Verhalen van vluchtelingen als kunst in het Stedelijk door Kees Keijer voor Het Parool

Na een intensieve periode van creatieve uitwisseling tussen het kunstenaarsduo Gil & Moti en Mosab Anzo, een gevluchte Syrische kunstenaar, presenteert Nieuw Dakota het resultaat van deze gewaagde experimentele samenwerking: MG&M Collective. MG&M Collective maakt complexe vragen rondom vluchtelingenproblematiek op authentieke wijze inzichtelijk. Ze zet kunst in om tot nieuwe humanere inzichten te komen over onthechting, oorlogstrauma’s en de condition humaine.

Met de tentoonstelling bieden we een veelzijdig inzicht in esthetische, inhoudelijke en mentale aspecten van oorlog, trauma, onthechting en integratie. De kunstenaars laten zien hoe kunst als katalysator voor processen van integratie en communicatie kan dienen en tonen het belang van creatieve samenwerking voor de noodzakelijke genezing van mentale wonden van mensen uit oorlogsgebieden. MG&M Collective werpt een verfrissend licht op engagement in de kunst en stelt de urgentie van activisme en performance in de kunst opnieuw aan de orde.

Gil (Israel, 1968) & Moti (Israel, 1971) wonen en werken sinds 1998 in Rotterdam. Sindsdien zijn ze actief met het onderzoeken van identiteit, de betekenis van het individu en de sociale normen en vormen die hieraan verbonden zijn. Hun opvoeding in een land in oorlog heeft zijn uitwerking in artistieke positionering en visie. Aan de hand van performances of kleine sociale interventies snijden zij grote politiek-maatschappelijke thema’s aan als discriminatie, sociale uitsluiting en racisme. Als kunstenaars, homopaar, immigranten en (ex)Israëliërs met een Joodse achtergrond komen zij ook binnen hun persoonlijke leven in aanraking met genoemde thema’s. Gil&Moti beschouwen hun leven als  een sociale sculptuur. In hun werk maken ze gebruik van diverse media, technieken en strategieën. Daarbij zorgt hun verschijnen altijd voor verwondering en vrolijkheid waardoor het thema van identiteit en het anders-zijn steeds subtiel aanwezig is in alles wat ze doen: ze dragen dezelfde kleding, zijn altijd samen, en delen één portemonnee, één telefoon en één set sleutels.

Mosab Anzo (1973) is in Aleppo in Syrië geboren. Hij arriveerde na een heftige vluchttocht, eind 2014 in Nederland. Hij woont en werkt in Rotterdam. Mosab Anzo is een abstract lyrische kunstenaar. Hij schildert intuïtief met olieverf en acryl, vaak gemengd met zand. Hij is afgestudeerd aan de kunstacademies in Damascus en Beiroet.  Zijn werk is getoond in solo- en groepsexposities en gekocht door verzamelaars in o.a. Dubai, Jordanië, Beiroet en Syrië. Toen de oorlog begon, werd alles anders; hij moest zijn huis en atelier verlaten, zijn familie, eigendommen en netwerk achterlaten.

De video installatieGeen Idee Over Morgen is performatief van opzet en biedt de kijker een psychologische ervaring. De video weerspiegelt letterlijk en figuurlijk de dynamiek tussen de drie kunstenaars tijdens de samenwerking, ze reizen terug in de tijd naar de Syrische geschiedenis van Mosab Anzo en naar diverse AZC’s in Nederland waar hij verbleef. En verder, naar de ontmoeting met familieleden, vrienden, en collega’s van Gil & Moti in Nederland. In het Cobra Museum spreken ze lang met senior conservator Hilde de Bruijn. De film combineert geënsceneerde scènes met spontane beelden. De dialogen raken persoonlijke en universele thema’s, in een mix van ernst en humor. De vraag naar wat de reden was om te vluchten roept morele dilemma’s op.

Voor ‘Future Perfect’ werkten de kunstenaars samen aan een tien meter lange tekening. Buiten de comfortzone van de eigen habitat, namen ze elk hun eigen mentale, visuele en tekstuele databank mee om verleden, heden en de (utopische) toekomst opnieuw uit te vinden. Hoe kunnen drie verschillende handen en stijlen samen één verhaal verbeelden?

‘Ideeën Zijn Regenwolken’
Wekelijks bezocht MG&M Collective een tentoonstelling in Nederland, variërend van hedendaags, historisch en iconisch. Deze culturele reis resulteerde in een reeks van foto’s voorzien van korte teksten. Tekst en beeld bieden een verrassend perspectief van de vluchteling op de tentoongestelde kunstwerken.

“De voeten die lopen naar dromen kennen geen wanhoop. De voeten die op de grond lopen gaan naar de hemel. Onze voeten leiden ons altijd naar onze dromen”

– Mosab Anzo, geïnspireerd door The Red Model (1934) van Rene Magritte

“Het leven staat u niet toe waar u maar wilt. Met de eerste dromen verwijst het leven naar dit teken. Oorlog brengt u ruïne, teleurstelling en mislukking. Je leven en dromen zullen tussen twee keuzes zijn; de eerste optie is waarover je droomde, de tweede  is wat het leven voor u kiest. Een van hen vertelde me op een dag dat je in het midden van de hand zit. Maar je zit op de middelvinger.”

– Mosab Anzo, geïnspireerd door Boat van Morgan Betz

Als onze levens hun plaats vinden, is het moeilijk om ze op dezelfde plek te beëindigen. Gekleurde cirkels vormen een embryo en vertrekken dan in verschillende richtingen, om meer zuurstof en nieuwe uitdagingen in een andere wereld te zoeken. Dus we verlaten onze eerste thuislanden. Ik verliet ook mijn stad en mijn studio om een nieuw leven te starten. Ik weet niet waar in de wereld deze reis eindigt, vergelijkbaar met deze gekleurde cellen op de muur

– Mosab Anzo, geïnspireerd door The Living Surface (2017) van Lizan Freijsen

Op 15 september gingen we in debat met de kunstenaars, specialisten en andere betrokkenen. Centrale vraag was of kunst een therapeutische waarde heeft binnen de maatschappelijke problematiek van de vluchteling/ nieuwkomer. Kernbegrippen: kunst als therapie, vluchtelingenkunst. engagement in de kunst.

Deelnemers: Wilco Tuinebreier (psychiater, eerste geneeskundige MGGZ-GGD Amsterdam) , Hilde de Bruijn (senior conservator Cobra Museum Amstelveen), Mosab Anzo, Gil&Moti
Gespreksleider:
Katayoun Arian

Home Is Where You Fit wordt mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van: