Start up: Slow Accident

26 februari – 26 maart 2017
Opening: 26 februari 16:00 – 18:00 uur 

Nieuw Dakota biedt met de programmalijn Start-up een nieuwe lichting ambitieuze en innovatieve kunstenaars een kans om hun debuut te maken. Deze tweede editie van Start-up toont werk van kunstenaars van de afdeling Fine Arts van de Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MaFAD). Beeldend kunstenaar en MaFAD-docent Paul Devens stelt de tentoonstelling samen met werk van Simon Weins (D), Eline Kersten (NL), Joep Hinssen (NL), Sara Bachour (IT), Gladys Zeevaarders (NL), Thomas Hütten (D), Maarten Davidse (NL), Dennis Muñoz Espadiña (D), Miriam Sentler (D, NL) en Shao Jie Lin (TW).

De uitgangspositie van deze groep kunstenaars is de verschuiving van waarde en betekenis in de schreden van de actualiteit. We zien dat oude systemen hun bruikbaarheid verliezen en als het ware de eigen crash faciliteren, vergelijkbaar met het ‘integrale ongeluk’ van Paul Virilio: de constructie van een gebouw schept gelijk de voorwaarde voor de ineenstorting ervan. Het is de vraag of dit besef doordringt tot de ontwerptafel van de stelsels van vandaag en van morgen. Deze jonge makers beginnen hun kunstpraktijk tegen een maatschappelijke achtergrond waar verandering de context bepaalt, waar dataverkeer explodeert,  waar de migratie van mensen en goederen en de verschuivingen van machtsstructuren om reflectie en actie vragen.

Slow Accident is een experiment. Het onderzoekt hoe de veelvoud aan persoonlijke mentaliteiten en opvattingen kunnen samenkomen om ter plekke tijd en ruimte te bevragen. Net als in de vorige editie gaat het bij Start-up niet om de afzonderlijke artistieke prestaties maar om de intrinsieke waarde van elk ingebracht element of ingreep en de contrapuntische waarde onderling.

Facebookevenement 

Mede mogelijk gemaakt door:
Brand Cultuur Fonds Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, MaFAD / Maastricht Academy for Fine Arts and Design, POLIS / Artistic Practises as Debating Laboratories