Rethinking HOME

Rethinking HOME is een kunstproject waar het begrip thuis wordt verkend binnen de context van tijd en ruimte. Sinds 2015 werken vijf kunstenaars uit Indonesië en zes uit Nederland samen aan deze bilaterale tentoonstelling. Dialoog en het werken in een vreemde omgeving staan centraal in dit project.

De kunstenaars werden door de curatoren voor dit kunstproject als een ‘sociaal laboratorium’ aan elkaar gekoppeld. Tijdens hun artist-in-residencies in het land van hun ‘wederhelft’ onderzochten zij elkaars ideeën, werkprocessen en ontdekkingen. De kunstenaars verkenden zo het begrip ‘thuis’. Er ontstonden gedachtewisselingen over identiteit, het gevoel bij een plek en in het bijzonder de historische band tussen Nederland en Indonesië.

Deze uitwisseling van gedachten opende een deur naar discussies over kolonialisme, migratie, erfgoed en politiek. Bovendien creëerde het aandacht voor herinneringen en andere persoonlijke verhalen. Het resulteerde in een tentoonstelling waarbij Nieuw Dakota een ruimte van samenwerking werd en verschillende interpretaties van ‘thuis’ reflecteert en inzichtelijk maakt.

Deelnemende kunstenaars: Jennifer Tee, Kaleb de Groot/Iben Trino-Molenkamp, Kevin van Braak, Tiong Ang, Naro Snackey, Ade Darmawan, Agung Kurniawan, Tintin Wulia, Prilla Tania en FX Harsono. 

Rethinking HOME maakt deel uit van de kunstmanifestatie Koneksi-Connectie. 

De Indonesisch-Nederlandse uitwisseling staat onder leiding van de curatoren Agung Hujatnikajennong uit  Indonesië en Christine van den Bergh uit Nederland.

De tentoonstelling werd op zondag 11 september om 16:00 uur geopend door Gerdi Verbeet, met muziek van DJ Sunny en een performance door Tiong Ang.

Koneksi-Connectie wordt mede mogelijk gemaakt door het Vfonds, Mondriaan Fonds, Dutch Culture, Fonds 21, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Erasmushuis, Stadsdeel Noord, Prins Bernard Cultuurfonds, in samenwerking met Rijksacademie Amsterdam en CBK Zuid Oost.